Wat is beste titel boek

Titel voor je business boek, 5 gouden tips


Een goede titel motiveert potentiële lezers om de achterflap of verkooptekst van je boek te lezen. En het liefst maakt de titel zo nieuwsgierig dat je toekomstige lezer jouw boek (digitaal) doorbladert. Daarom geef ik je 5 gouden tips waaraan jouw titel moet voldoen om lezers aan te trekken..

Wat is beste titel boek

Deze titel beantwoordt de 3 essentiële vragen

1. Heldere titel die 3 essentiële vragen beantwoord

De titel (en anders de subtitel) moeten de volgende 3 dingen duidelijk maken:

  • Waar gaat je boek over? = Onderwerp
  • Voor wie is het boek bedoeld? = Doelgroep
  • Wat is het grootste voordeel of resultaat voor de lezer? = Reden om boek te kopen

Als je titel geen antwoord geeft op bovenstaande vragen, dan heb je een subtitel nodig die dat wel doet.

2. Zoekwoorden voorop

De zoekwoorden (de woorden die jouw doelgroep in Google typt op zoek naar een oplossing voor hun probleem of antwoord op hun vraag) moeten vooraan in de titel staan zodat Google ze beter en sneller vindt.
Sleutel dus aan je titel zodat de zoekwoorden voorop staan.

3. Vlot uit te spreken

Bij het hardop lezen van je titel moet je er niet over struikelen of de woorden steeds in een andere volgorde willen uitspreken.

4. Makkelijk te onthouden

De titel moet te onthouden zijn. Dat is meestal wel het geval bij een heldere titel, maar toch noem ik deze voorwaarden expliciet. Als je de titel bijv. in een netwerkgesprek hebt genoemd, dan moet je netwerkcontact, eenmaal weer thuis, je titel wel kunnen Googlen omdat hij hem onthouden heeft.

5. Niet concurrerend

Stel dat mensen je titel ergens lezen of horen en ze willen meer weten over je boek. Dan gaan ze Googlen op je titel. Waarom zou je dan willen dat er een ander boek met bijna dezelfde (sub)titel opduikt in de zoekresultaten (evt. op een hogere positie omdat het andere boek al langer op de markt is)?
Een concurrerende (sub)titel is zeker niet slim als je moet concurreren met een boek uit hetzelfde vakgebied.

Gerelateerd artikelen:

Tips voor een artikel die de aandacht trek en uitnodigt tot lezen

3 Voordelen van een titel met een cijfer


PS: Makkelijker bloggen?
Dan is het e-boek Blogideeen, boeien & bouwen; 9 artikel-templates (incl. schrijftips) voor zakelijk bloggers iets jou. Het boek geeft antwoord op de vraag: Waarover kan ik bloggen (als ik weinig tijd heb)? En geeft per template antwoord op de vragen:

  • Hoe kom ik aan materiaal?
  • Hoe bouw ik mijn artikel op?
  • Hoe houd ik mijn lezers geboeid.


Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er

Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor ZZP’ers. Coach-trainer van Schrijf in 5 BOEK! stappen je business boek, Moeiteloos bloggen met de BLOG-formule, Kies en Claim je Niche in 5 stappen

Wat vind jij?

Een gedachte over “Titel voor je business boek, 5 gouden tips