copyright blogartikelen

Wat te doen bij ongevraagde overname van jouw blogartikelen? 1


Soms kom je erachter dat iemand jouw blogartikel zonder jouw toestemming in zijn geheel heeft overgenomen op zijn eigen blog of site. Over het algemeen zijn ze nog wel zo netjes om je naam te vermelden en te linken naar je blog, maar ze laten je dus niet weten dat ze jouw hele blogtekst hebben overgenomen.

copyright blogartikelen

Duplicate content wordt gestraft

Je kunt je natuurlijk gevleid voelen omdat ‘men’ je artikel goed vindt en je kunt natuurlijk blij zijn dat er naar je site gelinkt wordt, maar realiseer je je wel dat Google nu in verwarring is: hij treft precies hetzelfde artikel op meerdere sites aan. Naar wie moet Google de zoekers sturen; naar het orignele artikel of naar het zonder-toestemming artikel?Google heeft zo zijn eigen regels als het gaat om ‘duplicate content’ en om hier geen last mee te krijgen, kun je er maar beter voor zorgen dat er zo min mogelijk exact dezelfde teksten van jou op verschillende plaatsen op het net rondzwerven.

Wil je wel toestemming geven om een artikel over te nemen, verander dan de titel en inleiding en eventueel ook de conclusie.

En wil je de bloggers/sitebeheerders verzoeken om jouw artikel te verwijderen, gebruik dan mijn onderstaande mail als voorbeeld (of je mag hem helemaal overnemen):

Beste…. of Geachte heer/mevrouw,
Ik kwam tot de ontdekking dat u op … (datum invullen) zonder mijn toestemming een artikel van mij geheel heeft overgenomen: ……(invullen: titel artikel met werkende link naar het niet-toestemming artikel).
Ik wil u verzoeken om dit artikel alsnog van uw site te halen.
De Google-zoekmachine vindt het niet leuk als er sprake is van ‘duplicate content’. Als een artikel 2 keer in precies dezelfde vorm op internet staat, dan krijg je als het ware een soort strafpunten van Google, waardoor de kans bestaat dat het originele artikel minder goed scoort in Google!
Dus ik wil u vragen het artikel onmiddellijk te verwijderen.
Ik vind het bovendien ook niet netjes dat u zonder mijn toestemming een artikel heeft overgenomen. Op blogartikelen zit ook gewoon copyright. Alleen als een auteur onder zijn artikel vermeldt dat overname toegestaan is, dan is het toegestaan, anders niet. In andere gevallen moet u de blog-auteur expliciet om toestemming vragen!
Heeft u geen zin om een blog-auteur om toestemming te vragen, dan kunt u dit oplossen door in eigen woorden kort te omschrijven waar het artikel over gaat en dan een link naar het artikel te maken.
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat te doen bij ongevraagde overname van jouw blogartikelen?

 • Caroline van Wijk

  Ha Marlies,
  Nuttige informatie! Ik wist niet dat Google zo zou reageren. Zelf zou ik geneigd zijn om in sterkere bewoordingen te reageren, maar natuurlijk wel altijd beleefd blijven…
  Veel succes met bloggen!
  groet,
  C’line