Successen- en Complimentenlijst 5


  • Heeft je zelfvertrouwen een oppepper nodig?
  • Vind je van jezelf dat je weinig bereikt hebt?
  • Wil je overtuigend over je successen kunnen vertellen tijdens een sollicitatie- of functioneringsgesprek?

    Succes voorwaarden

    The sky is the limit

Herken je bovenstaande vragen? Maak  dan eens  de volgende twee opdrachten.

1) Maak een persoonlijke successenlijst

Je kunt een algemene lijst maken van de grote en kleine successen in je leven: van zwemdiploma; schooldiploma’s; de vierdaagse uitgelopen tot wereldreis gemaakt; tuin zelf aangelegd etc.

Maar je kunt ook een meer op het werk gerichte lijst maken van al je prestaties: bijv. een specifiek project tot een goed einde gebracht; zoveel Euro winst gemaakt; promotie gekregen etc. Deze lijst is ook handig als voorbereiding op een sollicitatie.

Heb je binnenkort een functioneringsgesprek? Dan is het ook de moeite waard om een aparte lijst te maken van alle dingen die je bereikt hebt die tevens een bewijs vormen dat je goed bent in je huidige functie.

2) Maak een complimentenlijst

Maak een lijst van alle complimenten (uitgebreid of in steekwoorden) die je hebt gekregen van je  klanten; opdrachtgevers; collega’s; leidinggevenden; leraren of trainers en vrienden of familie.

Denk aan de volgende complimenten: je hebt iemand goed geholpen of je werk goed gedaan of je krijgt te horen dat je veel ervaring hebt; heel handig bent; veel weet; snel werkt; nauwkeurig werkt; kwaliteit levert etc.

Zet ook bij ieder compliment neer wat je gedaan hebt of hoe je het gedaan hebt. Misschien zie je wel een rode draad: dingen waar je erg goed in bent. Een goede manier om je sterke kanten te ontdekken. En goed voor je zelfvertrouwen en handig bij sollicitatie- of functioneringsgesprekken!

Wanneer deze lijsten gebruiken en aanvullen?

Iedere keer dat je het gevoel hebt niet genoeg bereikt te hebben of juist goed voor de dag wil komen tijdens een sollicitatie of een functioneringsgesprek, pak je je persoonlijke successen- en complimentenlijsten en laat je alle successen en complimenten goed tot je doordringen. Wedden dat je je beter en zelfverzekerder voelt!

Vergeet ook niet om de lijsten regelmatig aan te vullen. Neem daarvoor ieder jaar een vast moment. Bijv. aan het einde van het jaar zodat je het jaar met een goed gevoel afsluit of na de zomervakantie zodat je met een extra fris gevoel weer aan het werk gaat of voorafgaand aan een functioneringsgesprek zodat je sterk het gesprek in gaat.

Ps: Wees trots op je successen. Wees niet bescheiden en hang bewijzen op van je successen. Dit kunnen diploma’s, medailles, oorkonden e.d. zijn of foto’s die je aan je succes herinneren.

Laat eens horen op welke successen of complimenten jij trots bent!

Marlies van der Meer auteur van Social media marketing voor de ZZP’er. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent”.
Zij helpt ZZP’ers & non-fictie schrijvers om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te brengen: Personal Branding; Positioneren als Expert; Social Media; Bloggen en (e)Boek schrijven.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Gedachten over “Successen- en Complimentenlijst