te volle infographic

Stuffed sidebar syndrome; visuele rommel op je site of blog


te volle infographic

Stuffed infographic; vriendje van de stuffed sidebar

Je zakelijk blog of website moet klantmagnetisch zijn of te wel potentiële klanten aantrekken die verleid worden om actie te ondernemen (ja, ik gebruik expres alle bekende marketingtermen). Hoe je die klanten verleidt, dat leren de web-experts je graag met tips over design, navigatie, usability, copywriting en de psychologie van beïnvloeding.

Ik lees al deze tips graag want ook ik wil dat mijn site- en blogbezoekers zich abonneren op mijn nieuwsbrief, een online cursus of eboek bestellen of contact met me opnemen. Maar als ik dan de sites van sommige van deze web-experts bezoek, verbaas ik me over de visuele rommel die ik aantref.

Ik raak vooral afgeleid door een teveel aan informatie in de zijbalk op de homepage (en eventueel andere vaste pagina’s). Sommige sites hebben zelfs een linker èn rechter zijbalk vol informatie; meestal in de vorm van brokjes tekst; veel tekst.

Zou die visuele rommel werken als de ‘web-experts’ deze op hun eigen site hebben staan? Al zou het werken, ik heb zo mijn eigen mening over wat ik prettig vind als ik op iemands site of blog ben.

Do’s en don’ts van je zijbalk

Natuurlijk is een zijbalk handig om extra informatie in te stoppen waarvan je graag wilt dat de bezoeker die leest. Maar een zijbalk is per definitie klein, dus prop hem niet vol met tekst of kleine afbeeldingen / foto’s.
En maak ook niet een hele leeslijst van je zijbalk. Soms wil iemand wel 8 verschillende dingen onder mijn aandacht brengen in de zijbalk: zichzelf, zijn workshops, zijn awards, zijn testimonials, zijn agenda, zijn blogarchief en nog veel meer (zucht; denk ik dan).
Nu ik toch bezig ben, kies bij voorkeur voor maar één zijbalk. Dat oogt veel rustiger.

Blog je? Bespaar me dan een hele lange lijst van je blogarchief waarin je per maand (van ieder jaar dat je geblogd hebt) het aantal artikelen vermeldt dat je geschreven hebt. Wat is de meerwaarde van deze maaaaandenlijst? Zoeken bezoekers een bepaald blogartikel op maand? Ik denk eerder dat ze zoeken op categorie. Deze waslijst met maanden is alleen maar visuele rommel en zeker als je daaronder ook nog eens je hele lijst met categorieën plaatst.

Mag ik dan nog even foeteren op de ‘footers’ (blok onderaan de site) waarin je dunnetjes nog eens je aanbod over doet en je mooiste testimonials herhaalt…. Help, moet ik dat allemaal lezen?

Off topic, maar toch: infographics

Nu ik het toch over visuele rommel heb, wil ik ook nog even snel iets zeggen over infographics. Ik neem aan dat de bedoeling van infographics is dat ze je op een visueel aantrekkelijke manier informatie weergeven. Maar veel infographics hebben last van dezelfde zijbalk-ellende als die ik zojuist beschreven heb: volgepropt met tekst en plaatjes en zoveel tips dat je een rol wcpapier nodig hebt om ze af te drukken.

Net als een zijbalk is een infographic ook maar een smalle kolom, dus als je die volstopt met informatie, dan zullen de meeste mensen niet al je 33 tips lezen en niet al je 6 verschillende staafdiagrammen uitpluizen en meeknikken met je conclusies. Dat ze veel gedeeld worden op social media wil niet zeggen dat ze prettig zijn om te lezen.

Schoonmaken en niet schrikken

Doe je site- en blogbezoekers een plezier en ruim je visuele rommel eens op. Weg met de ‘stuffed-sidebar’ en de ‘stuffed-infographics’. En schrik vervolgens niet als je statistieken je vertellen dat je bezoekers minder lang blijven hangen dan voorheen. Hoe minder visuele rommel, hoe efficiënter (en dus sneller) ze kunnen lezen.

Heb jij nog visuele web-rommel ergernissen? Laat ze horen.
Ps: Ik ben er nog niet over uit of ik mijn blogarchief alleen op hoofdonderwerp moet laten zien of ook, zoals nu, op subonderwerpen. Ik vind het wel gebruiksvriendelijk die subonderwerpen, maar het geeft wel veel tekst. Wat vind jij?

 

Ook interessant:
LinkedIn is visueler dan je denkt (voorbeeld van een unstuffed infographic)Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen met de Blog formule; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *