Review Digitaal Publiceren 1


Rian Visser, auteur van kinderboeken, wil dat haar boeken beschikbaar blijven ook als haar uitgever niet van plan is om ze te herdrukken. Daarom brengt ze deze boeken nu uit als  e-boeken. Daarnaast wil ze graag dat haar kinderboeken interactief zijn. En dus maakt ze digitale lesmaterialen bij haar kinderboeken en vormt ze bestaande boeken om tot interactieve Flash-boeken.

Om dit allemaal te kunnen realiseren, heeft ze zich verdiept in de wereld van ‘e-boeken publiceren’
. Vervolgens leek het haar ook een logische stap om al haar kennis hierover met andere schrijvers te delen. In samenwerking met Bert Vegelien die ervaring heeft bij tijdschriftenuitgeverijen, is zo het e-boek “Digitaal Publiceren; Als schrijver zelf een e-boek uitgeven” tot stand gekomen.

De auteurs maken in hun tips onderscheid tussen 3 soorten tekst:

  1. Nog nooit eerder officieel gepubliceerd materiaal waarvan jij de auteur bent. Alle eventuele teksten en afbeeldingen van anderen heb je met toestemming overgenomen.
  2. Jouw boek dat niet meer leverbaar is en dat door de uitgever niet herdrukt zal worden. Dit heet in vakjargon een backlist. Je moet dan wel eerst de rechten terugclaimen.
  3. Jouw boek dat nog leverbaar is bij een uitgeverij. Dit kan natuurlijk alleen in overleg met de uitgever.

Aangezien ik me vooral richt tot schrijvers die bezig zijn met hun eerste boek, concentreer ik me in deze review alleen op de tips die van toepassing zijn op de teksten die nog nooit eerder gepubliceerd zijn. Een aantal praktische tips die ik graag doorgeef, zijn:

  • Een e-boek heeft een cover nodig zodat het herkenbaar is als je het op een site plaatst. Daarbij moet de titel ook op klein formaat leesbaar zijn. Zorg verder dat er op de cover geklikt kan worden om hem uit te vegroten. Ik voeg hier aan toe dat uit (Amerikaans) onderzoek is gebleken dat mensen ook sneller tot kopen over gaan zijn als het e-boek een cover heeft. Het maakt het e-boek meer tastbaar.
  • Als je e-boek veel afbeeldingen bevat of vooral vanaf een computer wordt gelezen, dan kun je er beter een pdf van maken dan een ePub (bestandsformaat voor e-readers). In het boek wordt uitgelegd hoe je een ePub boek maakt.
  • Zorg dat de hyperlinks in je pdf-bestand werken. Je kunt op deze manier ook linken naar filmpjes of audio-bestanden.
  • De BTW op e-boeken is 19%, maar e-boeken vallen niet onder de vaste boekenprijs (je mag dus zelf een prijs bepalen).
  • Om te voorkomen dat je downloadpagina gehackt wordt, is het nodig dat je met een versleutelde link werkt: het oorspronkelijke webadres van de downloadpagina is dan niet zichtbaar. Ook kun je er bijv. voor kiezen dat na een aantal downloads de link niet meer werkt. In het boek wordt verder ingegaan op beveiliging van je ePub boeken. Zelf hebben de auteurs deze tekst in hun e-boek opgenomen: “Dit boek is een digitaal bestand dat makkelijk kan worden gekopieerd en doorgestuurd. Toch zit er heel veel werk in en berust er copyright op deze tekst. Als u dit e-boek waardevol vindt, kunt u een ander erop attenderen, maar deel liever geen gratis kopieën uit.”
  • Realiseer je dat de internetboekwinkels gemiddeld 50 % van de opbrengst van je e-boek houden. In het boek wordt uitgelegd hoe je een ISBN kunt aanvragen en hoe je je e-boek via een internetboekwinkel kunt verkopen.
  • Enkele publiciteit tips: Zorg dat mensen een gedeelte van je e-boek gratis kunnen downloaden. Van Digitaal Publiceren kun je bijv. de inhoudsopgave downloaden. Plaats reviews en citaten van lezers op je site. De flaptekst die normaal op de achterkant van een boek staat, gebruik je nu als webtekst (voor je eigen site,blog of internetboekwinkel-sites). Maak een YouTube filmpje of een digitale presentatie waarin je over je e-boek vertelt. En (dit doet Rian Visser ook) bied je e-boek aan relevante personen aan zodat zij er een recensie over kunnen schrijven. Het werkt, want zo is ook deze review tot stand gekomen.

Raad ik je aan om dit boek te kopen? Dat ligt er aan tot welke doelgroep je behoort:

Het boek is vooral interessant voor schrijvers die een backlist hebben omdat zij qua voorbeelden, toelichting en tips het meeste aan bod komen. In de bijlagen wordt ook uitgebreid ingegaan op hoe zij de rechten over hun boeken terug kunnen claimen bij hun uitgever.
Ook kan het boek interessant zijn voor (al dan niet beginnende) schrijvers die hun e-boek als e-Pub boek willen aanbieden en/of ook via de internetboekwinkels willen verkopen.

Het boek is minder interessant voor e-boek schrijvers die hun nieuwe materiaal uitsluitend in pdf-vorm willen publiceren en deze via hun eigen website (met webwinkelmogelijkheid) willen verkopen.

Bonus tip: Eigenlijk is het voorwoord door Rian Visser ook heel interessant voor kinderboekenschrijvers. Dit brengt hen op ideeen welke informatieproducten er te maken zijn op basis van hun kinderboeken: digitale lesmaterialen; zowel handleidingen als luisterboeken bij de digitale lesmaterialen en interactieve kinderboeken.
Als Rian in een toekomstig artikel of e-boek(je) uitgebreider ingaat op al deze informatieproducten, dan zal zij zeker in een hongerige behoefte bij kinderboekenschrijvers (maar ook non-fictie schrijvers) voorzien. En haar artikel zal dan zeker bijdragen tot extra verkopen van  het boek ‘Digitaal Publiceren’.

Heb jij dit boek gelezen? En zo ja, wat vond je ervan? Deel het met ons!

Marlies van der Meer; YOU coach voor zelfstandig ondernemers en non-fictie schrijvers die door de bomen hun unieke bos niet meer zien. Speciale aandacht voor: Personal branding, positioneren als expert, informatieproducten, online – social media marketing, 14 stappen plan voor een non-fictie boek, persoonlijke ontwikkeling, werken met passie


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Review Digitaal Publiceren