Is er markt voor je non-fictie boek?


In de vorige lessen heb je bepaald welk boekonderwerp het beste aansluit bij je Passies en Sterke punten en wie je meest ideale lezer is. Daar waar jouw passies, sterke punten en behoeften van je ideale lezer overlappen, ligt het onderwerp waar je het beste over kunt schrijven.Marktonderzoek boek

Maar nu zal je jezelf ongetwijfeld het volgende afvragen:

  • ‘Zal er genoeg belangstelling voor mijn boek(onderwerp) zijn?’
  • ‘Zal mijn boek verkopen?’ en zo, ja: ‘Hoe goed zal mijn boek verkopen?’

Of er een markt voor je boek is, weet je alleen door het te onderzoeken. Maar er is nog een andere belangrijke reden waarom je marktonderzoek moet doen en daar wil ik eerst op ingaan.

In je marktonderzoek zal je o.a. de boeken moeten onderzoeken die concurreren met jouw boekonderwerp of met bepaalde sub-onderwerpen (hoofdstukken) uit jouw boek. Het voordeel van dit onderzoek naar concurrerende boeken is dat het je de nodige handvatten geeft hoe je jouw boek onderscheidend kunt maken. Niet alleen hoe je jouw boek onderscheidend kunt maken qua inhoud (informatie, benadering, je werkwijze en/of de vorm waarin je jouw informatie ‘giet’) maar eventueel ook qua uiterlijk (omslag/cover, layout en vormgeving).

Behalve onderzoek doen naar concurrerende boeken moet je straks ook onderzoek doen naar de belangstelling voor jouw boekonderwerp(en):

  • bij de bedrijven die diensten en informatieproducten aanbieden die te maken hebben met jouw boekonderwerp
  • in de traditionele en social media
  • bij je huidige lezers (bijv. bloglezers) en doelgroep.

Al deze informatie zal je, behalve een goede inschatting van de belangstelling voor je boekonderwerp, handvatten geven waarmee je de inhoud van je boek scherper kunt krijgen.

Mocht je straks na je marktonderzoek tot de ontdekking komen dat er wel heel veel soortgelijke boeken geschreven zijn, wanhoop dan niet, want je kunt je boekonderwerp en doelgroep aanpassen (meestal specifieker maken en soms uitbreiden of algemener maken) zodat er meer markt voor zal zijn.

Alle praktische marktonderzoek opdrachten voor jouw boek heb ik samengebracht in een speciaal eboek ‘Is er markt voor je boek?’.

Nu je het onderwerp, de doelgroep en de markt voor je boek bepaald hebt, wordt het tijd om over de titel van je boek na te denken. Hierover gaat de volgende les.

Ps: Voor je gemak heb ik een overzicht van alles lessen tot nu toe gemaakt.Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *