Is authentiek gedrag een marketing trucje? 6


Authentiek zijn, is hot in marketing land. Artikelen en workshops over wat het is en hoe je het kunt zijn, haken hier op in.  En dan krijg je vanzelf ook de kampen die VOOR zijn met de gedachte “Ja; ik wil graag leren hoe ik zo authentiek mogelijk kan zijn want ik wil me graag kunnen onderscheiden van mijn concurrenten” en die TEGEN zijn met de gedachte “Je kunt niet authentiek worden want dat ben je al.”

Wat is authentiek eigenlijk? Authentiek betekent: echt; origineel en betrouwbaar. Een ondernemer die zich authentiek gedraagt, is zichzelf in de zin dat hij geen masker draagt; geen rol speelt; niemand immiteert en er niet op uit is om iemand een oor aan te naaien. Hij is ‘gewoon’ eerlijk en zichzelf.

Authentiek zijn, wordt gezien als een marketing tool omdat je je met authentiek gedrag automatisch onderscheidt van anderen (lees:de concurrentie), want er is niemand die zo kan zijn als jij met al je unieke kwaliteiten en kenmerken.

Tegen de Tegenstanders van de ‘hoe-word-je-authentiek’ workshops zeg ik: Je hebt gelijk; als je jezelf bent, ben je authentiek. Maar veel mensen weten niet meer wie ze echt zijn. Veel mensen raken in de loop van hun leven het zicht op zichzelf kwijt. Hiervoor kan ik, vanuit mijn ervaring als loopbaanadviseur, verschillende oorzaken aanwijzen:

 • Mensen willen graag aan de verwachting van anderen voldoen. Deze anderen zijn meestal je ouders; familie; vrienden en collega’s. Je stemt je gedrag; mening en keuzes (scholingskeuze; beroepskeuze; partnerkeuze etc) af op wat je denkt dat deze ‘anderen’ graag willen zien of horen. Maar ook zaken als je uiterlijk en diverse aankoopbeslissingen stem je af op de mening (lees: goedkeuring) van anderen. Als je voortdurend aan de verwachtingen van anderen wilt voldoen, weet je op den duur niet meer wat jij belangrijk vindt en wat je echt wilt. (Onderdeel “Wat wil je?” in loopbaan onderzoek)
 • Mensen krijgen een verkeerd beeld van zichzelf door alle negatieve feedback die ze in de loop van hun leven hebben gekregen. Jij bent … en vul maar in: lui; egoistisch; arrogant; kritisch; dom; lelijk; dik etc. Je gaat deze negatieve feedback geloven en vervolgens ga je heel hard bewijzen dat het niet klopt of je gaat je er juist naar gedragen want mensen vinden toch al dat je puntje-puntje bent. Doordat negatieve feedback hard aankomt en daardoor beter blijft hangen dan positieve feedback, vind je het vaak moeilijk om 10 positieve eigenschappen van jezelf te noemen. Drie kun je nog wel vlot bedenken, maar daarna moet je gaan graven. (Onderdeel “Wie ben je?” in loopbaanonderzoek)
 • Mensen weten niet meer wat ze allemaal kunnen. Als je een beroepsgerichte of branche specifieke opleiding hebt gevolgd en/of jarenlang hetzelfde werk gedaan hebt, dan vergeet je na verloop van tijd dat je nog veel meer kunt dan alleen datgene wat je tijdens je opleiding en in je specifieke functie(s) hebt geleerd. En je durft al helemaal niet voor een nieuw beroep of functie te kiezen als je er de ‘papieren’ niet voor hebt. Als je dan eindelijk eens je successenlijst maakt van wat je allemaal kunt en weet, zul je versteld zijn over wat je allemaal weet en kan. (Onderdeel “Wat kun je?” in loopbaanonderzoek)

Om authentiek te zijn, is het dus belangrijk dat je een antwoord kunt geven op de vragen: Wat wil ik; Wie ben ik en Wat kan ik?

Maar dan zeg ik wel meteen tegen de Voorstanders van authentiek-gedrag-kun-je-leren: Authentiek gedrag kun je niet aanleren. Wel kun je zorgen dat je inzicht krijgt in wat JIJ belangrijk en leuk vindt; wat je sterke persoonseigenschappen zijn en wat je allemaal weet en kunt.
Met dit inzicht kun je er vervolgens voor zorgen dat alles wat je doet en zegt een weerspiegeling is van WIE JIJ BENT (dat wil zeggen zonder je iets aan te trekken van verwachtingen of onnodig kwetsende feedback van anderen).

Authentiek gedrag is namelijk noodzakelijk voor je marketing omdat je hiermee niet opgaat in de massa en je klanten het bovendien waarderen als je ‘gewoon’ jezelf blijft en je niet anders voordoet dan je bent. Bij het kiezen van je Niche is stap 1 niet voor niets: “Jezelf als uitgangspunt nemen.”

Authentiek zijn, is dus geen aangeleerd marketing trucje, maar gewoon zijn wie je bent. En zo hebben de Voor- en Tegenstanders beiden een beetje gelijk: Je kunt leren INZICHT te krijgen in WIE JIJ ECHT bent om je voortaan zo te GEDRAGEN zoals JIJ BENT (en niet zoals anderen willen dat je bent).

Marlies van der Meer helpt ZZP’ers & non-fictie schrijvers om hun unieke kwaliteiten te ontdekken en naar buiten te brengen: Personal Branding; Positioneren als Expert; Social Media; Bloggen; (e)Boek schrijven en werken met Plezier. Marlies haar (social media marketing) boek verschijnt in oktober 2011.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Gedachten over “Is authentiek gedrag een marketing trucje?

 • Dirk Tromp

  Marlies,

  Goed geformuleerd.
  Het is zo belangrijk dat je jezelf bent, maar ook jezelf kent. Dan kan je uniek zijn.

  Ja, trainingen kunnen je inderdaad helpen om je authentieke waarde en gedrag terug te vinden. In feiten moet je afleren om altijd “waardering zoekend gedrag” te vertonen. Dat haalt je uit jezelf en uiteindelijk vervormt het je om anderen maar een plezier te doen. Uiteindelijk trek je zelf aan het kortste eind.

 • Miranda Kampers

  Marlies, dank voor je kristalheldere uiteenzetting!
  Authenticiteit is voor mij een belangrijk gegeven in mijn werk als communicatie en branding specialist. Herken absoluut de scherpe splitsing tussen De voorstanders en De tegenstanders.
  Heb toevallig net zelf diverse reacties op mijn LI discussie ontvangen zie bv http://linkd.in/gi93cs.
  Mijn visie is dat als je weet waar je kracht/talent ligt, je deze ook zodanig kunt inzetten dat je er zelf succesvoller door wordt.
  Ik ervaar echter dat mensen zich vaak verschuilen of vastklampen aan excuses, terwijl het ze juist zoveel kan opleveren. Zie hier mijn motto: Ken je talenten. Toon je talenten!
  Ik kijk uit naar je volgende inspiratieblog.

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Dank je Dirk; Anneke, Miranda en Ton voor jullie complimenten. Het was een leuke blog om te schrijven omdat ik hierdoor zelf alles op een rijtje kon zetten en weer bevestigd kreeg dat ‘jezelf kennen’ een belangrijk fundament is onder je bedrijf (en dus ook marketing).
   Hartelijke groeten,
   Marlies