Laat zien jij expert bent

Hoe positioneer je jezelf als expert? 9


Van een expert verwacht je dat hij veel verstand van zaken heeft en daarbij ook een ruime ervaring heeft. Bij een expert weet je dat je in goede handen bent. Je vertrouwt erop dat hij kwaliteit levert. En vanwege dit laatste ben je ook bereid om hem meer te betalen dan een niet-expert. Veel professionals zien een expert-status dan ook als een Unique Selling Point.

Laat zien jij expert bent

Reageer op blogs en tijdschriften: laat zien dat jij expert bent

Maar hoe laat je de klant zien dat jij een expert bent? Voordat ik deze vraag ga beantwoorden, is het belangrijk dat je zelf inziet dat je al een expert bent. Zeker voor degenen die zichzelf geen expert durven te noemen, is de onderstaande opdracht belangrijk:
(NB: voor het gemak refereer ik naar expert met de mannelijk vorm)

In hoeverre ben je al een expert?

Vaak vind je alle dingen die je weet en die je kunt zo vanzelfsprekend dat je je niet realiseert dat je in bepaalde zaken een expert bent. Maak daarom eerst onderstaande opdracht waarmee je jouw expertise kunt inventariseren:

 • Waar ben je goed in? Denk hier aan dingen die je goed kunt op je werk of in je vrije tijd?
 • Waar blink je in uit?
 • Waarover of in welke situaties vragen anderen (vrienden; collega’s; familie etc.) steeds je advies of hebben ze je hulp nodig? Denk niet alleen in termen van kennis (bijv. hulp bij invullen van belastingformulieren) maar ook in termen van ‘goed met mensen omgaan’ (bijv. advies bij relatieproblemen) en vaardigheden (bijv. hulp met klusjes in huis)
 • Hebben de onderwerpen waar je met anderen graag over praat; waar je veel over leest en op TV graag naar kijkt iets met elkaar gemeen? Zo ja, wat dan?
 • Over welke onderwerpen weet je veel (zowel werk-gerelateerde onderwerpen als hobbies/interesses)?
 • Waarmee heb je veel ervaring? Denk aan: taken/ verantwoordelijkheden op je werk; activiteiten in je vrije tijd en dingen die je hebt meegemaakt (denk ook aan negatieve ervaringen; het gaat er hier om dat je er veel van geleerd hebt)

Als je al deze vragen beantwoord hebt: Welk onderwerp (of meerdere onderwerpen) springt eruit waar je heel veel van afweet en/of heel veel ervaring mee hebt en/of erg handig in bent. Met andere woorden: waar ben jij expert in??

Hoe laat je de klant zien dat jij een expert bent?

‘Overal’ aanwezig  zijn, is natuurlijk de manier om jezelf en je expertise onder de aandacht te brengen. Mensen zijn geneigd te denken dat als je overal gevraagd wordt en/of mag verschijnen, dat je dan wel een expert zult zijn. Bovendien kunnen ze dan zelf oordelen of je verstand van zaken hebt (en een prettig persoon bent om mee te werken; voor het gemak ga ik daar even van uit).

Wat zijn effectieve manieren om met je expertise naar buiten te treden?

 • Lezingen of voordrachten geven (betaald of onbetaald) over jouw expertise op seminars; congressen; events; bijeenkomsten van bepaalde organisaties of verenigingen die gerelateeerd zijn aan je beroep; netwerk; interesses/hobbies; buurt/stad etc.
 • Verschillende informatieproducten aanbieden (betaald en onbetaald).Denk aan:
  * Zakelijk bloggen; schrijven van eigen nieuwsbrief of artikelen op andersmans blog.
  * Schrijven van (E-)boeken. Vooral het schrijven van een (e-) boek geeft je expert status omdat de meeste mensen nog steeds van mening zijn dat je wel echt veel van je onderwerp moet afweten, wil je er ook een boek over kunnen schrijven (en publiceren).
  * Geven van seminars; cursussen; traningen en workshops (in het ‘echt’ of via internet en denk bij dit laatste aan –een combinatie van– verschillende vormen: geschreven documenten; videobeelden; slide-shows en audio opnames)
  * Oprichten van je eigen mastermind groep (kennisuitwisseling).
 • Deelnemen aan discussie forums/panels (via internet of bijv. tijdens een congres)
 • Reageren op artikelen van anderen(in kranten; tijdschriften; websites en blogs).

Neem vandaag stappen om je te positioneren als expert!

Inventariseer alle manieren waarop jij als expert naar buiten kunt treden en, niet onbelangrijk, die jou ook echt aanspreken. Maak vervolgens een actie-plan en vraag jezelf vooral af: waar kan ik vandaag al aan beginnen; welke eerste (kleine) stap kan ik al zetten? Bijv. beginnen met bloggen of frequenter bloggen. Of de telefoon pakken en een gratis spreekbeurt aanbieden bij je netwerkclub. Ga aan de slag!

Succes!
En vergeet niet: een expert verdiept zich continu in zijn onderwerp(en).
Hij geeft daar dan bij voorkeur zijn eigen draai aan en/of heeft daar een eigen kijk op. Beter nog: hij voegt er iets nieuws en waardevols toe.

Gerelateerde artikelen:
Jezelf als expert positioneren met je eigen model
Personal Branding in 4 MERK stappenMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er, Trainer Schrijf in 15 stappen een win-win boek en coach Zakelijk bloggen; Niche kiezen en Positioneren als Expert (o.a. door slim gebruik van social media)


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Gedachten over “Hoe positioneer je jezelf als expert?