De mythe van schrijven in eenzaamheid 7


Schrijven is een eenzame bezigheid. Hoe lang bestaat het clichebeeld van de schrijver die eenzaam op een zolderkamertje aan het schrijven is? Zeker meer dan honderd jaar. En nog steeds zeggen veel schrijvers dat schrijven een eenzaam proces is.

Writing a book is a very lonely business. You are totally cut off from the rest of the world, submerged in your obsessions and memories.
Mario Vargas Llosa

Veel schrijvers geven in interviews aan dat ze die eenzaamheid nu eenmaal nodig hebben om zich te kunnen concentreren; om in de creatieve flow te blijven.
En ze betalen graag de prijs van een verwaarloosd sociaal leven omdat de beloning van een gepubliceerd boek veel zwaarder weegt dan vrienden en/of huisgenoten die tijdelijk mopperen over een gebrek aan aandacht. Echte vrienden lopen toch niet weg is de achterliggende gedachte daarbij.

NoFiNo logo

NoFiNo logo bij LinkedIn

Maar is het echt waar dat schrijven in totale eenzaamheid of afzondering geschiedt? Nee, het is gewoon een romantisch beeld die veel schrijvers graag in stand houden. Natuurlijk zijn er uren; dagen of retraite-weken waarin de schrijver eenzaam zit te schrijven, maar veel schrijvers hebben heus wel schrijfgericht contact gedurende hun schrijfproces. Ze hebben contact met andere schrijvers en/of vakgenoten of deskundigen. Ze volgen cursussen en workshops om beter te leren schrijven. Ze laten zich coachen; bijv. door een professionele schrijf- of boekcoach. Of ze onderhouden contact met een schrijfmaatje die ook bezig is met een boek.

Net als ieder ander die bezig is met een belangrijk project, heeft ook een schrijver behoefte aan steun; aanmoediging; een stok achter de deur; input; brainstormen; tips; advies en feedback. En soms heeft een schrijver gewoon iemand nodig waarmee hij even de zinnen kan verzetten of een feestje kan vieren omdat weer een hoofdstuk af is.

Ook op internet zijn diverse schrijfgroepen te vinden. Voor veel fictie-schrijvers is november de schrijfmaand dankzij de organisatie die National Novel Writing Month in het leven geroepen heeft; NaNoWriMo heet het inmiddels.

Omdat non-fictie schrijvers uitgesloten zijn van NaNoWriMo heb ik op LinkedIn een Non-Fictie November groep opgericht onder de naam NoFiNo. Hier kunnen non-fictie schrijvers gedurende de maand november terecht om elkaar te steunen; aan te moedigen en om elkaar feedback, advies en tips te geven. Maar ook om interessante links te delen en om elkaars successen te delen.
Ik zit daar zelf in een dubbelrol: als schrijver van “Worstel niet langer met je non-fictie boek: In 12 stappen van idee naar manuscript” en als boekcoach.
Inmiddels is er al een klein bruisend groepje ontstaan met serieuze boekplannen.

In tegenstelling tot NaNoWriMo, heeft NoFiNo geen wordcount regels. Ook hoeft het geen nieuw boek te zijn; je mag de draad oppakken van een ‘oud’ boek. Verder mag je voor NoFiNo ook een e-boek schrijven. De enige regel is dat je iedere dag schrijft aan je non-fictie boek; ook al is het maar een half uurtje.

Het doel van NoFiNo is heel simpel: je aanmoedigen om in november iedere dag te schrijven. En als het goed is, heb je 30 november dan de nodige ‘meters’ kunnen maken. Mocht de NoFiNo groep ons goed bevallen, dan houdt niets ons tegen om deze groep voort te laten bestaan. Dan bedenken we wel een andere betekenis voor de No van november.

Dus speel je al een tijdje met de gedachte om (weer) te gaan schrijven, meld je dan aan bij de NoFiNo groep bij LinkedIn. Het wijst zich daar vanzelf hoe je mee kunt doen. Het lijkt me hartstikke leuk om je daar te ontmoeten. Je kunt je ook aanmelden als november inmiddels weer een paar dagen telt. Beter 20 dagen geschreven dan niet geschreven. Je kunt je nu al aanmelden. Doen! Actie is de enige manier om dromen waar te maken.

Gerelateerde onderwerpen

Zie de categorie boek schrijven op dit blog

Marlies van der Meer helpt zelfstandig ondernemers en/of Non-fictie schrijvers om door de bomen hun UNIEKE bos te zien zodat ze met passie aan de slag kunnen. Zij is gespecialiseerd in Personal Branding en Positioneren als expert d.w.v. Social media, Bloggen, Informatie-producten maken en Non-fictie schrijven.


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Gedachten over “De mythe van schrijven in eenzaamheid

 • Jos de Jong

  Door steun geven en ontvangen moet het lukken het boek te schrijven. Die steun heb ik nu zeker nodig. Mijn situatie zal per 1 november sterk veranderen. Na een periode van ‘bezinning’ ga ik maandag weer aan het werk. Dus de (vrije) tijd zal beperkt zijn om te schrijven.

  Ik wens iedereen veel succes met schrijven.
  Letten jullie ook een beetje op mij?

  – Jos

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Hoi Jos, jazeker we zullen je steunen & aanmoedigen. En draag voortaan altijd een notitieboekje of memo recorder bij je zodat je alle invallen kunt opschrijven en dooie / wacht momenten kunt gebruiken om aan je boek te werken. Ook helpt het als je het hoofdstuk waar je mee bezig bent uitdraait en met je meeneemt zodat je er altijd aan kunt werken op die momenten dat je ah wachten bent (of nog ff snel tijdens een lunch pauze).
   Leuk om een reactie te horen van iemand die steun kan gebruiken.
   Groeten Marlies

 • Low Budget Restyling

  Hi Marlies,

  Goed initiatief! Vooral voor mensen die maar niet kunnen ´echt´ beginnen met schrijven. De komende 2 weken heb ik het erg druk met eigen projecten, maar zal alternatieve creatieve oplossingen bedenken om toch elke dag met mijn boek bezig te zijn.

  Kan hulp van de NoFiNo groep goed gebruiken.:-)

  Charlotte Duzong

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Ha Charlotte,
   Als je iedere dag eventjes aan je boek werkt, dan kom je er uiteindelijk wel. Misschien dat je in de drukke eerste 2 weken wel tijd vindt om:
   * een werktitel te bedenken;
   * hoofdonderwerp en subonderwerpen helder te krijgen (1ste versie van een inhoudsopgave te maken);
   * de doelgroep scherp te krijgen
   * al je materialen (andere boeken & artikelen & je eigen schrijfsels) bij elkaar te “leggen”

   En als je tijd vindt om te schrijven in die eerste 2 weken, begin dan aan het makkelijkste hoofdstuk! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan:))

   Succes ermee en see you in NoFiNo
   Marlies

 • Mariëtte Verlaan

  Hallo Marlies,
  Wat fijn om hier al je eerste tips te lezen. Ik heb ook erg weinig tijd in november en weet dat het geen excuus is om te schrijven. Mijn eerste 5200 woorden heb ik immers ook in een paar dagen geschreven. En zodra ik weer lees wat ik geschreven heb, word ik weer enthousiast. Het boek is er al! Het onderwerp is natuurlijk tuinen en het scheppen van een eigen sfeer in de tuin.
  Veel succes met NoFiNo en een zonnige tuingroet, Mariëtte

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Hai Mariette,
   blij dat je iets aan mijn tips hebt. En jouw boek zit waarschijnlijk al zo in je hoofd dat ieder momentje dat je kunt pakken productief zal zijn. Gewoon volhouden. Mijn boek “Worstel niet langer met je non-fictie boek” ligt ook al lang op voltooiing te wachten (ben daarnaast ook nog ondernemer & moeder) maar ik ben gelukkig nog steeds mega enthousiast. Dus het komt echt wel af en bij jou ook!