De 6 meest gemaakte fouten bij het kiezen van je niche 7


Met ‘Kies je niche in 5 stappen’ (een werkboek vol praktische opdrachten) kun je in 5 stappen jouw niche bepalen:

kies niche stappen

Met een niche onderscheid je jouw bedrijf

Stap 1. Nadruk op je sterke punten en Passies
Stap 2. Ideale klanten
Stap 3. Concreet (voorlopig) aanbod bepalen
Stap 4. Hoe groot is je markt?
Stap 5. Evaluatie van je niche

Wil je weten wat de voordelen zijn van een niche, lees dan het artikel ‘Kies je niche’ nog eens na.

Bij het kiezen of bepalen van je niche moet je zorgvuldig te werk gaan zodat je de 6 meest gemaakte fouten voorkomt. Over deze 6 fouten wil ik het in dit artikel hebben, maar eerst wil ik nog mijn definitie van een niche geven:

Een niche is een specifiek stukje van de markt waar jouw specifieke doelgroep het antwoord kan vinden op zijn specifieke vragen of de oplossing kan vinden voor zijn specifieke problemen dankzij jouw specifieke diensten en/of (informatie)producten.

Fout 1: Een niche kiezen die niet aansluit op je kennis; ervaring; expertise en interesses.
Hoe kun je dan ooit een expert worden in jouw niche? En hoe kun je dan met plezier en voldoening werken? Jouw expertise en enthousiasme zijn belangrijk want die trekken klanten aan en verhogen de kans dat ze je doorverwijzen naar andere klanten.

Je voorkomt deze fout door Stap 1 te doorlopen: Nadruk op je sterke punten en passies.

Fout 2: Je richten op een doelgroep die nog steeds niet specifiek genoeg is.
Als je ‘iedereen’ probeert aan te trekken, zal je juist niemand aantrekken, want je zult je niet genoeg weten te onderscheiden en dus niet opvallen.

In Stappen 2 en 3 van je werkboek bepaal je jouw Ideale klanten waar jij jouw ijzersterke aanbod op gaat richten.

Fout 3: Marktonderzoek niet nodig vinden omdat je zeker weet dat er vraag is voor je aanbod.
Okay, misschien is de vraag wel groot genoeg, maar wellicht is de concurrentie dan ook groter. Je zult je marktonderzoek nodig hebben om in te kunnen schatten hoe groot jouw markt straks is en om te weten hoe je je van je concurrenten kunt gaan onderscheiden.

In Stap 4 ga je jouw concurrenten en (potentiële) klanten onderzoeken zodat je in Stap 5 je niche eventueel kunt bijstellen.

Fout 4: Je aanbod niet onderscheidend genoeg maken.
Je moet zorgen dat je aanbod zo uniek mogelijk wordt zodat jouw aanbod verschilt van de concurrentie.

In Stap 5 krijg je tips hoe je niche kunt versmallen of verbreden als deze – op basis van je marktonderzoek – niet onderscheidend genoeg blijkt te zijn.

Fout 5: Niet de tijd nemen om regelmatig te evalueren.
Regelmatig evalueren is noodzakelijk want je interesses, je doelgroep of je markt kunnen in de loop van de tijd veranderen. Dan is het belangrijk om je niche aan te passen.

Fout 6: Kiezen van een niche uitstellen omdat je het zo druk hebt.
Heel goed dat je het druk hebt, maar je vindt makkelijker nieuwe klanten als je je op een niche richt. Je marketingboodschappen zijn dan namelijk helder (concreet en gefocust) en dat overtuigt klanten sneller. Bovendien is de kans groter dat klanten uit zichzelf de weg naar jou vinden omdat duidelijk is wat jouw bedrijf precies aanbiedt en hoe dat onderscheidend is van je concurrenten.

Denk je er al langer over om je niche te bepalen of om je niche aan te scherpen, maak dan de 17 opdrachten van het werkboek ‘Kies je niche in 5 stappen. Kies voor meer focus, winst en plezier.’

Gerelateerde artikelen:
Kies je niche in 5 stappen
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Gedachten over “De 6 meest gemaakte fouten bij het kiezen van je niche

 • -JC-

  Ik heb ontdekt dat gaande weg als je je bedrijfsplan schrijft en de teksten voor je website, dit vanzelf uitkristalliseert. Zo van goede voorbereiding is het halve werk. maar ik vond het wel fijn deze tips te lezen, er valt hier en daar nog wel wat te schaven aan mijn bedrijfsrichting.

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Ja, het is inderdaad zo dat hoe langer je bezig bent met je bedrijf hoe scherper je je specifieke aanbod en doelgroep krijgt. Maar als je van te voren precies weet waarop je de keuze van je niche kunt baseren, dan gaat het allemaal effectiever; sneller en gemakkelijker.
   Blij dat je toch wat aan deze tips hebt.
   Groetjes Marlies

 • Michiel Andreae

  Hoi Marlies,

  Bedankt voor deze post. We hadden het er op Twitter ook al kort over (in 140 tekens, haha 😉 ). Ik merk dat ik in niches zit waar mijn interesse eigenlijk niet ligt. Waar die dan wél ligt vind ik nog steeds lastig te bepalen.

  Als internet marketeer merk ik dat je erg veel kanten op kunt: makkelijk en lastig. Ik heb ook je andere artikel gelezen maar kom niet echt verder. Zouden we per email eens wat kunnen brainstormen hierover?

  Vriendelijke groet,
  Michiel Andreae

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Hai Michel dat is ‘ernstig’ in een niche zitten waar je interesse niet echt in zit. Ik heb een voorstel voor je. Die ga ik je zo mailen. Want ik weet zeker dat je er uit kunt komen!!
   Groetjes Marlies