Bloggen als Pro Elja

Bloggen als een PRO met P.R.O. (plus snelle content tips) 5


Een boek over bloggen van Elja Daae; dat moet ik lezen. Elja heb ik in mijn beginperiode op Twitter leren kennen; we delen allebei een passie voor bloggen en schrijven.

Elja1op1 Bloggen als Pro

Zo lang ‘ken’ ik Elja al: maart 2010

strong>Haar boek ‘Bloggen als een Pro’ is een feest der herkenning want ook ik vind authenticiteit, persoonlijk-zijn; je passie en je expertise delen; een niche en regelmatig van jezelf laten horen belangrijke ingrediënten voor een succesvol blog (en overigens voor al je social media activiteiten; tenminste als je de klant wilt laten zien dat jij de beste oplossing bent). Het zijn ook onderwerpen waar ik in het verleden met Elja, al dan niet op #blogpraat, regelmatig over twitterde.

Elja’s blogboek is meer een mindset boek voor succesvol bloggen dan een blogboek vol schrijf- en SEO-tips of een handleiding voor het opzetten van een blog. Wat succes is, laat ze je zelf invullen. Je bepaalt zelf je blogdoelstellingen en als je die bereikt, ben je succesvol.

Maar hoe je de kans op een succesvol blog vergroot, vertelt ze je wel. Deze kans wordt volgens haar groter met Authenticiteit, Focus en Toewijding.

Authenticiteit bloggen

Authenticiteit boeit Elja al jaren. Klik op de tweet om naar het art. te gaan

Authenticiteit

Authenticiteit bestaat bij Elja uit 3 ingrediënten: Persoonlijk-zijn; Passie en Expertise. En deze onderdelen zijn belangrijk want ze maken je blog niet alleen onderscheidend en interessant, ze zorgen ook voor terugkerende lezers en voor lezers die iets met je artikelen doen (reageren, liken, delen). De voorbeelden in haar boek laten goed zien hoe je persoonlijk of passievol kunt zijn en hoe iedere blogger dat op zijn of haar eigen manier doet.

Overigens vindt Elja, net als ik, dat je niet meteen met de billen bloot hoeft moet om persoonlijk over te komen, want je bent al persoonlijk zegt Elja door:“te laten weten wat je ergens van vindt, wat je meemaakt, hoe je naar bepaalde ontwikkelingen kijkt en minder rozengeur en manenschijn, minder opgepoetst (…)” of door bijvoorbeeld in de jij-vorm te schrijven en te schrijven alsof je tegen een vriend praat.

Persoonlijk bloggen

Focus

Elja heeft heel slim onder focus meerdere zaken gestopt: een rode draad in je onderwerpen (zodat lezers weten wat ze bij jou kunnen vinden); een niche kiezen (zodat je kunt onderscheiden van andere blogs over ‘hetzelfde’ onderwerp) en specifieke uiterlijke kenmerken. Een focus zorgt dus voor duidelijkheid, herkenbaarheid en onderscheid.

De voorbeelden in haar boek laten goed zien wat ze bedoelt.

Toewijding

Veel blogartikelen publiceren, vergroot je kans op meer lezers (en daarmee op meer netwerkcontacten of potentiële klanten) en op meer mond-tot-mond reclame en verbetert je positie in Google.

Vaak bloggen is dus belangrijk, maar je moet het wel regelmatig doen. Dan weten je vaste lezers wanneer ze weer een nieuw artikel kunnen verwachten. Maar vaak en regelmatig bloggen vereist natuurlijk …. toewijding. Je moet tijd en energie in je blog investeren. Elja is zelfs voorstander van dagelijks bloggen.

Dagelijks bloggen

Ik herinner me nog goed dat Elja, een paar jaar geleden, enthousiast werd van mijn blogartikelen over hoe je makkelijk aan content voor je blog (of andere informatieproducten) kunt komen:

Elja1op1 zegt:

“Goed artikel van @MeerAdvies over hoe je ‘informatieproducten’ maakt van (oude) content.ow.ly/1h… Ideetje, bloggers?” 11 maart 2010

“RT @MeerAdvies: Gemakkelijk NIEUWE content maken voor je infoproducten? ow.ly/1n… #probloggen #ZZP” 16 maart 2010

“Volgende week #blogpraat over slim omgaan met content (‘repurposing’) > @meeradvies: doe je mee volgende week?” 26 juli 2010

Achteraf snap ik haar enthousiasme voor snelle of makkelijke content nog beter, want Elja is groot voorstander van dagelijks bloggen. Dat is het enige wat ik niet met haar deel: dagelijks bloggen. Ik haak zelf af op bloggers die dagelijks bloggen omdat ik meerdere blogs lees en me onrustig ga voelen bij een serieuze leesachterstand. Ik los dat meestal op door het blog te ontvolgen, tenzij de artikeltjes zo kort zijn dat ze zich met 2 slokken koffie laten ‘wegspoelen’.

Tips voor vaker bloggen

Elja snapt dat dagelijks bloggen een hele klus is en daarom geeft ze je 8 manieren om vaker te bloggen.
Om je een idee te geven hoe je makkelijk of snel aan content voor je blog komt, deel ik onder deze recensie mijn tips die ik tijdens een Twitter blogpraat over “Slim omgaan met content” (van 2 aug. 2010) gegeven heb.

Lees dit boek Bloggen als Pro Elja

Voor mij is het boek ‘Bloggen als een Pro’ een feest der herkenning en voor mijn vaste lezers zullen er ook de nodige dingen in staan die al vertrouwd zijn, MAAR juist de vele voorbeelden in dit boek en vooral Elja haar toelichting op de voorbeelden, maken het boek de moeite waard. Voor ‘een paar’ Euro krijg je een hoop inspiratie in huis.

Ps: de P.R.O. formule

Ik kan het niet laten om een acroniem te maken. Samengevat: Je blogt als een PRO als je je aan deze P.R.O. ‘formule’ houdt:

,strong>Persoonlijk, passie
Rode draad, regelmaat
Onderwerp waar je verstand van hebt

Mijn tips voor snelle content (mijn tweets van blogpraat 2-8-2010)

Recycle tips

Met repurposing / recycling bedoel ik hoe je je bestaande materiaal kunt hergebruiken voor een blogartikel”
#blogpraat een bestaand boek of een bestaande presentatie of een paar emails bouw je om tot een blogartikel”
“Alles (mp3 pdf video worddoc presentatie training workshop) kun je omzetten in blog en vice versa #blogpraat”
“huiswerk: maak een blog van je blogpraat tweets! Ga ik doen:)”
“Mijn eigen comment op ander blog leidt bij mij tot new blog #Blogpraat”

Tips voor nieuwe content in weinig tijd

“hoeft niet hele tekst, maar: plaatjes, video, linkjes naar andere sites met kort commentaar #blogpraat”
“Vraag je clienten/volgers of ze brandende vragen hebben die jij in een blog gaat beantwoorden, inputideeen #blogpraat”
“Ik ga een interview serie starten. Kan ik 2x p/w bloggen!”

Meer tips: lees Hoe kom je snel aan content

ShareMarlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Gedachten over “Bloggen als een PRO met P.R.O. (plus snelle content tips)

 • Nanouk

  Duidelijke recensie Marlies! Leest lekker!
  Is dagelijks bloggen echt nodig? Jij vindt ook van niet, omdat je als lezer dan steeds zoveel ‘moet’ bijlezen. Maar als blogger loop je toch ook de kans dat het dan een moetje wordt, dat je dan blogt, omdat je moet bloggen. Kun je je niet beter door de inhoud laten leiden?

  • Marlies van der Meer Post auteur

   Hai Nanouk
   Als je voorstander van dagelijks bloggen bent, dat moet je wel super super goed/leuk/pakkend etc bloggen, willen mensen je ook dagelijks willen lezen. Ik ben zelf afgehaakt op meerdere bloggers omdat ze dagelijks blogde en ik het niet meer kon bijhouden. Ik ben op diverse blogs geabonneerd en ben het gelukkigst als ze 1x per week bloggen. Zelfs dan ontstaat er nog wel eens een leesachterstand maar die lees ik dan eens in de zoveel tijd bij. Maar met een dagelijks aanbod van verschillende bloggers, zie ik nog maar 1 oplossing: deleten. En de opluchting daarna vertelt me: dagelijks bloggen; begin er aub niet aan :)!
   En ja; als blogger kun je je beter door de inhoud laten leiden dan door het moet dagelijks.
   Regelmaat is wel handig, dan weten de lezers wanneer ze weer iets kunnen verwachten. Dus een vaste dag in de week dat je blogt (of als je het 1x per maand doet, bijv. altijd op de eerste maandag vd maand).