De billen bloot blog; vertel een persoonlijk verhaal 7


De laatste tijd kom ik vaker blogartikelen tegen met een heel persoonlijk verhaal. Onlangs schreef Judith Webber een persoonlijk blog waarin ze echt met de billen bloot ging. Ze noemde het artikel dan ook ‘Blote billen’. Sindsdien noem ik dergelijke persoonlijke blogs ‘de billen bloot blogs’.billen bloot blog

In mijn boek ‘Social media marketing voor Zzp’ers’ pleit ik er ook voor om je persoonlijke kant te laten zien. Dit is namelijk goed voor je ‘like-factor’; mensen kopen namelijk bij voorkeur van mensen die ze aardig (en betrouwbaar en deskundig) vinden.

Laat je persoonlijke kant zien (fragment uit mijn boek)

Jouw connecties en lezers vinden het prettig wanneer ze jou ook als mens kunnen leren kennen in plaats van alleen als ondernemer. Sommige zelfstandige professionals zijn bang dat dit op social media automatisch betekent dat ze hun privéleven met de ‘hele wereld’ moeten delen. Ik kan je geruststellen. Jouw persoonlijke mening, gedachten, gevoelens en/of observaties over dingen die met jouw werk te maken hebben, zijn meer dan persoonlijk genoeg. Niemand hoeft bijvoorbeeld te weten dat je dochter van drie maanden buikkrampjes heeft gehad. Maar voel je jezelf er wel prettig bij om zulke informatie te delen, ga dan gerust je gang.

Persoonlijk zijn op social media is overigens niet alleen gunstig voor je like-factor, het is ook een goede manier om je te onderscheiden van je concurrenten. Je eigen gezicht laten zien, is namelijk juist datgene wat jou als zelfstandige professional onderscheidt van de grote bedrijven die alleen hun corporate identity kunnen laten zien. De persoonlijke identiteit van een groot bedrijf kan namelijk nooit zo persoonlijk en uniek zijn als dat van een individuele ondernemer.

Maar je kunt jezelf ook van andere individuele ondernemers onderscheiden door je persoonlijke ervaringen en meningen als ‘wapen’ in te zetten. Zeker jouw ervaringen zijn uniek; niemand heeft precies hetzelfde meegemaakt als jij.

Benieuwd hoe je op social media persoonlijk kunt zijn zonder je privacy op tafel te gooien, lees dan de volgende tips (hieronder volgt 1 tip uit het boek)

Vertel persoonlijke verhalen

Heb jij iets meegemaakt waar je doelgroep hoop uit kan putten; een boodschap of les uit kan halen; om kan lachen en/of jou om kan bewonderen? Deel dit dan met een persoonlijk verhaal aan je connecties en lezers. Schrijf er een blogartikel over of vertel erover in een YouTube-fimpje. Beschrijf je ervaring hierbij zodanig dat jouw doelgroep zich in jouw verhaal herkent. De meeste mensen vinden het leuk om een verhaal te lezen of te horen dat herkenbaar is.

Besteed in je persoonlijke verhaal zeker aandacht aan hoe je je voelde. Was je boos, gefrustreerd, onzeker, moedeloos of juist heel blij of gelukkig? Vertel dit dan. Dit garandeert dat je open en persoonlijk overkomt. En vertel het dan zo dat je ook echt inspeelt op de emoties van je lezers of kijkers. Als je mensen weet te raken, dan schep je een band en zullen ze bovendien je verhaal beter onthouden. Ontroer je volgers dus; verras ze; schok ze desnoods; maak ze deelgenoot van jouw frustraties en ergernis en/of maak ze aan het lachen.

Voor het geval je een persoonlijk verhaal vertelt over tegenslagen, valkuilen, fouten of crisis, let er dan op dat je verhaal positief eindigt met bijvoorbeeld een les, een oplossing of een inzicht. Je wilt toch wel een positief beeld over jezelf neerzetten?

Onder de categorie persoonlijke verhalen valt ook jouw succesverhaal over wat je gedaan hebt om te komen tot wie en wat je nu bent. Hoe je een dergelijk verhaal vertelt, lees je in paragraaf 6.2: Verpak je expertise in een succesverhaal. Met een succesverhaal kun je jezelf namelijk positioneren als de oplossing voor het probleem waarmee niet alleen jij maar ook jouw doelgroep worstelt. Vandaar dat het in hoofdstuk 6 over je expert status wordt besproken.

In de categorie persoonlijk valt ook het youtube filmpje waarin ik voor het eerst mijn eigen boek in handen heb en doorblader (en het meteen aanprijs; ik ben toch meer marketeer dan ik dacht).
Heb jij ook een persoonlijk verhaal gedeeld op je blog; zet de link dan hieronder. Behalve dat ze leuk zijn om te lezen, krijgen andere bloggers zo een goed beeld van wat voor soort persoonlijke verhalen ze kunnen delen.
Marlies van der Meer. Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent: Zakelijk Bloggen; (e)Boeken schrijven en Positioneren als Expert. Auteur van Social media marketing voor de ZZP’er


Over Marlies van der Meer

Laat de klant zien dat jij de beste oplossing bent. Auteur Social media marketing voor de ZZP’ers, Trainer Schrijf een Win-win boek in 15 stappen, Coach Zakelijk bloggen en Positioneren als expert.


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Gedachten over “De billen bloot blog; vertel een persoonlijk verhaal

 • Judith Webber

  Hi Marlies,

  Super dat je m’n blote billen blog noemt en als voorbeeld stelt!

  Ik ben het natuurlijk roerend met je eens, je helpt door jezelf te laten zien je klant ook kiezen voor jou, daarom gebruik ik als subslogan bij m’n lezing Puur Ondernemerschap ‘Kies & ze kiezen jou’!!

  Fijn dat jouw boek het mijne versterkt en vice versa!!

  Met pure groet,
  Judith

 • charlotte

  Dankje voor het delen van je succes verhaal #boekontvangen. Hartstikke leuk om je te zien ( en horen) dat je boek er eindelijk is. Proficiaat! Ik heb hem besteld. 🙂

  Succes met de verkoop,

  Charlotte

 • Monique Bolung

  Beste Marlies,

  Dank voor je tips, ik vind ze heel bruikbaar!
  Laatst ben ik ook ‘met de billen bloot’ gegaan. Ik vond het loeispannend om een persoonlijk verhaal te vertellen op video over eigenheid in verbinding. Debbie Bernasco was daarbij een geweldige steun. Ze nam de tijd, stelde me op mijn gemak en stelde de juiste vragen. Het resultaat kun je hier zien http://www.youtube.com/watch?v=40Ju6usneow

  Veel succes Marlies!

  Monique Bolung

 • Sigrid van Iersel (@sigridvaniersel)

  Ha Marlies,
  Wat geweldig dat je boek er nu is en dat deze droom uitgekomen is!
  Ik ben het helemaal met je eens dat het belangrijk is om een persoonlijk verhaal te vertellen, al is het zeker niet gemakkelijk om je kwetsbaarheid te tonen. En daar horen ook emoties bij, want alleen als we op een of andere manier geraakt worden komen we in beweging.
  Op dit gebied ben ik zelf in de loop der jaren tot andere inzichten gekomen, wat ik verwoord heb in dit blogstuk: http://verhaallijnen.nl/news/2011/09/05/iedere-journalist-mag-zijn-artikel-nu-opleuken/
  Veel succes met je boek!
  (En: hartstikke leuk je steeds beter te leren kennen!)

 • Christel

  Beste Marlies,

  Wat leuk je filmpje!! Wauw! Gefeliciteerd. Goede speech ook!
  Leuk je zo te zien.
  Nu heb ik nog meer beeld van wie de goede feedback op mijn boek komt!

  Graag maak ik van je aanbod gebruik mijn blog, http://www.cmantel.nl/blog/, te noemen. Mijn laatste blog gaat over een vreemd gevoel van binnen na een leuke ontmoeting. Ik vertel hoe ik hiermee om ga en ik vertel je in een geluidsfragment dat ik uiteindelijk kwam tot een diep verlangen.

  Dit is een van de voorbeelden van een verhaal van mijn blog. Zoals je hebt gelezen komt er ook een boek met veel persoonlijke verhalen. Om te inspireren.

  Succes!
  Christel Mantel
  http://www.cmantel.nl/blog/

 • Marlies van der Meer Post auteur

  Hallo Judith, Charlotte, Monique, Sigrid en Christel

  Dank jullie wel voor de felicitaties. Ik wilde volgens mij al vanaf mijn 9de ‘later ooit’ een boek schrijven en toen ik ergens in de dertig was, stelde ik mezelf altijd gerust met de woorden: er zijn genoeg schrijvers die pas op hun 45ste debuteren. Tjaaa, dat had ik nooit moeten zeggen, want misschien heb ik onbewust wel al die tijd gewacht. Maar ik heb mijn boekdroom eindelijk waargemaakt en ik kan over een paar maanden heel tevreden 46 worden!

  En leuk dat jullie je eigen verhaal gedeeld hebben. Ik ga ze zeker bekijken!

  Vrolijke groeten, Marlies